Bettskena

Bettskena är en skena som man använder för att förhindra att pressa och gnissla tänder, samt för att skydda mot tandslitage. Detta kan i längden leda till besvär i form av huvudvärk och muskelsmärta. En bettskena är en individuellt utformad skena som är tillverkad i plast och används vanligtvis under natten. 

Pressa och gnissla tänder

Att omedvetet pressa och gnissla tänder har blivit allt vanligare i takt med att stressen i dagens samhälle har ökat.

Vanligtvis märker många först inte av detta, men med tiden slits tänderna och man blir öm och får ont i käkarna. Tandgnissling och tandpressning kan ske både nattetid som dagtid.

Detta kan leda till huvudvärk med spända samt ömma tuggmuskler och ibland käkledsknäppningar. Man kan ha svårt att gapa stort, är öm när man tuggar och det är vanligt att vakna med smärta.

Dessutom sker ofta ett ökat slitage på tänderna där skär och kanter, framför allt på framtänder, med tiden blir vassa och taggiga. Detta kan i sin tur kan leda till att tandväggar eller fyllningar går sönder.

Bettskena

Varför behöver man en bettskena

Det kan finnas flera olika anledningar till varför man behöver en bettskena.

– Tecken på bruxism (pressa och gnissla tänder), leder till tandslitage och kan orsaka sprickor i tänderna eller att de går sönder. Bettskenan skyddar tänderna genom att förhindra att de nöter mot varandra.

– I många fall får man också smärta från käkarna eller ansiktet. Att vakna på morgon med huvudvärk är vanligt. Problem med att gapa och ont när du tuggar är inte heller helt ovanligt.

Med en bettskena kan man lindra ovannämnda besvär och skydda tänderna från slitage.

Skenan stabiliserar dessutom käken och avlastar käkmuskulatur och käkleder. Bettskenan blir då som en stötdämpare mellan tänderna. Tänderna pressas ihop mer sällan, mindre hårt och under kortare tid.

Den vanligaste bettskenan är formad som en hästsko, tillverkad av mjuk- eller hårdplast och sitter i överkäken. En bettskena är framställd hos tandtekniker efter avgjutning av patientens tänder. Det vanligaste är att använda bettskena nattetid, när man sover. I vissa fall kan de finnas de som behöver bära den på dagen.

Avslappningsövningar kan hjälpa, ibland i kombination med bettskena

I många fall kan även besvären lindras eller kombineras med avslappningsövningar.

Behandlingen går ut på att bryta vanan att pressa ihop käkarna och att få musklerna att slappna av. Dessa övningar är viktiga att utföra regelbundet för att få resultat.

Bettslipning – jämnare bett

Man strävar alltid efter att ha många och jämt fördelade kontakter i bettet.  Finns det ojämnheter i bettet kan det gör att man biter ogynnsamt, vilket kan leda till ökad belastning på käkleder och käkmuskulatur. I dessa fall kan det vara lämpligt att slipa lätt på vissa tandytor för att fördela belastningen jämnare i bettet.

Hur sköter jag om min bettskena

Det är viktigt att man rengör och sköter om sin bettskena. På så sätt håller den längre. Precis som på tänderna, kan det fastna plack, beläggningar och tandsten.

  • Skenan bör sköljas av med vatten och borstas dagligen med tandborste för att hålla sig fräsch. Man ska undvika att borsta med tandkräm som innehåller slipmedel, då det förstör skenan. Lite mild tvål och varmt vatten är bra att använda.
  • Blir skenan väldigt smutsig kan man använda specifika rengöringstabletter för att få den ordentligt ren. Ett alternativ är att lägga bettskenan i ett glas med vatten och en skvätt ättika, under dagen, så är den nästan som ny.
  • Koka aldrig din bettskena och diska den inte i diskmaskinen då detta förstör bettskenan.

Det är bra om vi kan kontrollera din bettskena med jämna mellanrum och justera den om det behövs. Ta med den vid varje besök hos oss på Tandvårdsgruppen.

Behöver du bettskena?

Vi hjälper dig att lindra dina besvär. Vare sig du behöver bettskena, bettjustering eller rörelseträning.
Boka tid direkt online eller ring oss!

Biverkningar bettskena

När du fått din bettskena och börjar använda den kan den upplevas som stor och klumpig.

Ofta upplevs den obekväm, då det kan spänna runt tänderna och göra dem ömma, den första tiden. Direkt efter man tar ut bettskenan kan det för en kort stund kännas som att bettet inte passar ihop som det brukar.

Det är många som upplever att det är svårt att sova med skenan. Då det är något nytt och främmande i munnen så bildas det ofta mycket saliv. Alla dessa biverkningar är övergående och det är viktigt att man inte slutar använda bettskenan.