Tandlossning – Hur du förebygger och behandlar tandlossning för en optimal munhälsa

Dela

Vad är tandlossning och hur kan du undvika det?

Tandlossning, eller parodontit, är en allvarlig tandsjukdom som kan leda till att tänderna blir lösa eller i värsta fall lossnar helt. Med rätt munvård och förebyggande åtgärder kan du minska risken för tandlossning och bibehålla en god munhälsa.

Kännetecken på friskt tandkött

Ett friskt tandkött (gingiva) är ljusrosa, stramt och har ett ströpplat utseende som liknar apelsinskal. Det sluter tätt mot tänderna och blöder inte vid tandborstning eller användning av hjälpmedel som tandtråd eller tandstickor. Tänderna sitter fast i käkbenet med hjälp av små fibrer, så kallade parodontala ligament, som håller dem stabila. Tandköttet fungerar som en skyddande krage runt tänderna och tandköttsfickan, där tand och tandkött möts, är en viktig del av tandens hälsa.

Vad är tandköttsinflammation (gingivit)?

I jämförelse med ett friskt tandkött kännetecknas tandköttsinflammation av ett rött, svullet och blankt utseende på tandköttet. Det kan blöda vid tandborstning eller användning av tandtråd. Plack, som består av bakterier, bildas ständigt på tänderna. Om placket inte avlägsnas dagligen, kan det leda till inflammation i tandköttet. Gingivit är reversibelt – med rätt munvård kan tandköttet återgå till sitt friska tillstånd.

Bild på ett friskt tandkött
Bild på tandköttsinflammation, gingivit.
Bild på tidigt stadie av tandlossning, parodontit
Bild på senare stadie av tandlossning, parodontit

Vad är tandlossning (parodontit)?

Tandlossning uppstår när plack inte tas bort vid tandköttskanten. Över tid ackumuleras det och börjar tränga in i tandköttsfickorna. Detta innebär att placket nu är oåtkomligt för både tandborsten och de approximala hjälpmedelen. Här kan det förkalkas av saliven till tandsten, vilket skapar en grogrund för fler bakterier. Kroppen försvarar sig genom att bryta ner käkbenet runt tanden, vilket leder till att tanden tappar sitt stöd och blir rörlig. Tandlossning är en kronisk sjukdom, och det förlorade käkbenet återbildas inte. Det problematiska med sjukdomen är att den oftast inte märks förrän tänderna blir rörliga eller lossnar.

Faktorer som rökning och ärftlighet kan också påverka eller öka risken för tandlossning.

Hur behandlas tandlossning?

Tandlossning behandlas med regelbundna besök hos tandhygienist eller tandläkare för professionell rengöring. Egenvården är oerhört viktigt i behandlingen för att förhindra att sjukdomen förvärras. Rätt rengöringsteknik och användning av lämpliga hjälpmedel är avgörande för att kontrollera sjukdomsförloppet. 

Ett nära samarbete mellan dig och din tandvård är avgörande för resultatet, både före, under och efter din tandlossningsbehandling. Regelbundna besök hos tandläkare eller tandhygienist, även efter avslutad behandling, är viktiga för att förebygga framtida problem och säkerställa att tandlossningen inte förvärras. Frekvent uppföljning hjälper till att upptäcka tidiga tecken på nya besvär och möjliggör snabb behandling, vilket är nyckeln till att bibehålla en god munhälsa på lång sikt.

Förebyggande åtgärder mot tandlossning

För att förebygga tandköttsinflammation och tandlossning är en noggrann daglig rengöring av tänderna avgörande. Här är några viktiga tips:

  • Borsta tänderna två gånger om dagen i två minuter med fluortandkräm (1450 ppm). Kom ihåg att borsta både utsidan, insidan och tuggytorna på tänderna.
  • Använd approximala hjälpmedel, såsom tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar, för att rengöra mellan tänderna.
  • Undvik rökning, som ökar risken för tandlossning.
  • Regelbunden tandvårdskontroll är avgörande för att upptäcka och behandla tidiga tecken på tandlossning.

Hur borstar man tänderna korrekt?

När man borstar tänderna är det viktigt att man kommer åt alla ytor, alltså både utsidan, insidan och tuggytan. Det är rekommenderat att borsta tänderna 2ggr/dag i två minuter med fluortandkräm(1450ppm) och undvika att dricka vatten efteråt, detta för att låta fluoret ligga kvar en längre tid efteråt. Under tandborstning med en manuell tandborste bör  man vinkla tandborsthuvudet 45 grader emot tand och tandkött.

Man ska därefter föra tandborsthuvudet med små gnuggande rörelser, ej långa drag.

För att sedan få rent i approximalrummen, alltså mellanrummen mellan tänderna, används approximala hjälpmedel(tandstickor, tandtråd eller mellanrumsborstar). Dessa ska användas 1gg/dag och nödvändigtvis inte samtidigt som tandborstningen.

Det är viktigt att man fortsätter med dessa trots att det blöder ifrån tandköttet.  Blödningen beror nämligen på att tandköttet är inflammerat, vilket i sin tur beror på att det förekommer bakterier/plack i området som behöver avlägsnas.

Du har rätt storlek på din mellanrumsborste eller tandsticka då det är ett visst motstånd när du får den emellan tänderna. Dock ska man ej behöva forcera in den.

I början kan det vara en bra idé att titta sig själv i spegeln för att få in den rätta tekniken.

Om man är intresserad över hur effektivt man borstar sina tänder, finns det infärgningstabletter. Detta för att kontrollera om du missar plack under borstningen.

Ett annat tips kan vara att byta sida under tandborstningen, det är nämligen så att många alltid börjar borsta på samma ställe, vilket kan bidra till att avverkandet av plack och bakterier är olika effektivt i olika delar av munnen. Man är oftast mer noggrann i början.

Dela